علائم کاهش شنوایی و تأثیرات سوء کم شنوایی
چگونه می شنویم؟
گوش انسان سه بخش دارد:
- گوش خارجی
- گوش میانی
- گوش داخلی
گوش خارجی
شامل لاله و مجرای گوش است و صدا را به داخل هدایت می کند. در انتهای مجرای گوش پرده گوش قرار دارد که حدفاصل گوش خارجی و میانی می باشد. لاله گوش در شنوایی انسان چندان اهمیتی ندارد و به غیر از جهت یابی نقش دیگر آن در زیبایی ظاهری است.
گوش میانی
فضایی پر از هواست که پشت پرده گوش قرار گرفته است در این فضا سه استخوانچه به نام های چکشی، سندانی و رکابی قرار دارند. هنگامیکه صدا پرده گوش را به ارتعاش در می آورد، این زنجیره استخوانی نیز مرتعش شده و این حرکات از طریق استخوانچه رکابی به مایعات گوش داخلی منتقل می شوند.
گوش داخلی
این قسمت در داخل یک محفظه میان تهی در استخوان گیجگاهی سر قرار دارد و ارگان مستقلی نیست بلکه شامل کنده کاری هایی در داخل استخوان گیجگاهی است. این قسمت پر از مایع میباشد. هنگامیکه این مایع به حرکت در میآید، اجزاء گوش داخلی مثل غشاء قاعدهای و سلول های مژکی هم به نوسان در میآیند. هر یک از این سلول های مژکی به صدای خاصی تعلق دارند. سلول های مژکی مربوط به صداهای بم در نوک حلزون و سلول های مربوط به صداهای زیر در قاعده حلزون قرار دارند. نهایتاً نوسانهای این قسمت به پیام های عصبی تبدیل شده و از طریق اعصاب شنوایی به مغز منتقل می شوند.
× احساس شنیدن در حلزون گوش (گوش داخلی) اتفاق می افتد و درک در مغز.×
دکتر علی اصغر شیرازی متخصص گوش و حلق و بینی مواردی را در ادامه بیان می کنند که در شناخت علائم کم شنوایی به افراد کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
مزایای تقویت دو گوشی
1. فهم بهتر گفتار
استفاده از سمعک های شنیدن انتخابی بهتر است از استفاده از یک سمعک می باشد. افرادی که از هر دو سمعک استفاده می کنند، از نظر محاوره ای بهتر می توانند پیشرفت کنند و تمرکز نمایند. زیرا استفاده از دو سمعک نی تواند باعث افزایش درک افراد از اطراف خود شود. و شنوایی بهبود فراوانی خواهد یافت.
2. درک بهتر در مجامع و موقعیت های پر سر و صدا
این که افرادی که سمعک احتیاج دارند، باید این نکته را بدانند که استفاده از سمعک برای هر دو گوش میزان فهم گفتار را افزایش می دهد. برخی از سمعک هایی که امروزه طراحی و استفاده می شود، به نسبت موارد قدیمی تر، عملکرد بهتری در محیط های پر سر و صدا دارد.
3. توانایی بیشتر جهت یابی صدا
این توانایی را که Localization یا جهت یابی می نامند، به منظور پیدا کردن محل صدایی است که شنیده شده است. می تواند به راحتی جهت منبع صدا را تشخیص داده و به فرد کمک نماید.
4. کیفیت بهتر صدا
شنیدن صدا ها به صورت استریو سبب می شود تا صدا ها طبیعی تر جلوه کند. استفاده همزمان از دو سمعک می تواند میدان شنیداری را از 180 به 360 تغییر دهد که این خود به افزایش کیفیت صداهای شنیده شده کمک می کند.
5. کیفیت تن صافتر
استفاده همزمان از دو سمعک می تواند باعث شود تا میزان صدای سمعک را کاهش داد و به دنبال آن صدا با کیفیت بهتر شنیده شود و باتری کمتری استفاده شود.
6. محدوده شنوایی وسیع تر
شنیدن اصوات با دو گوش بهتر از شنیدن با یک گوش می باشد. طبق مطالعات انجام شده، شنیدن صدا ها از فاصله 3 متری با یک گوش سختر از شنیدن صدا با هر دو گوش از فاصله 12 متری می باشد.
7. تشخیص بهتر اصوات
افرادی که از یک سمعک استفاده می کنند، بیشتر اصوات را در غالب سر و صداهای مشابه می شوند، ولی در زمان استفاده از دو سمعک این اصوات راحت تر شنیده و تشخیص داده می شود.
8. فعال نگاه داشتن هر دو گوش
طبق بررسی های انجام شده، استتفاده از یک سمعک سبب می شود تا گوش استفاده نشده، توانایی شنیدن را از دست داده و در کاهش فهم گفتار موثر است. این عارضه از نظر پزشکی با عنوان تحلیل شنیداری یا Auditory deprivation Effect نامیده می شود که در افرادی که از هر دو گوش خود استفاده می کنند، به این عارضه مبتلا نمی شوند.
9. با دو سمعک شنیدن کمتر خسته کننده و گوش دادن بیشتر خوشایند است
بیشتر افرادی که از دو سمعک استفاده می کنند اعلام کرده اند که گوش دادن و تمرین محاوره با استفاده از دو سمعک به جای تنها یک سمعک ( خرید سمعک ) لذت بخش تر است و این بدان علت است که دیگر مجبور به محدود کردن شنیدن با گوش بهتر نخواهند بود. در نتیجه شنوایی دو گوشی کمک می کند که گوش دادن برایشان آرامش بخش تر شود.
10. احساس شنوایی متوازن
شنیدن اصوات از هر دو گوش، باعث ایجاد توازن می شود که به آن اثر استریو می گویند. در افرادی که دارای توازن شنوایی نیستند، در صورتی که صدا از یک گوش شنیده شود، احساس می شود که مابقی صدا در گوش مقابل می باشد.
11. راحتی بیشتر با اصوات بلند
سمعک ها دارای کنترل صدا هستند که افراد میتوانند در صورت مواجهه با اصوات بلند، میزان صدا را کاهش داده تا تحمل این صدا راحت تر شود.
12. کاهش بازخورد (Feedback) و سوت کشیدن
در مواردی که صدای بلند در محیط باشد و امکان شنیدن این صداها به طور واضح وجود ندارد، میتواند میزان صدای سمعک را کاهش داده تا فیدبک بهتری داشته باشد.
13. بهبود وزوز
بعد از بررسی های انجام شده مشخص شد که حدود 50 درصد از افرادی که از هر دو سمعک استفاده می کنند، وزوز کمتری را در گوش احساس می کنند ولی در افرادی که دارای یک سمعک هستند، همچنان صدای وزوز را در گوش بدون سمعک دارند.
14. رضایت بیمار
افراد بسیار زیادی هستند که با کم شنوایی دو طرفه مواجهه هستند و در زمان استفاده از دو سمعک رضایت بیشتری را دارند تا در زمان استفاده از یک سمعک.
علل کاهش شنوایی
عوامل متعددی می توانند بر سیستم شنوایی تأثیر سوء گذاشته و موجب کاهش شنوایی شوند. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأثیر داروها (برخی داروهای سمی برای گوش عبارتند از آسپرین، جنتامایسین، کاناماپسین، نئومایسین، استریتومایسین، سالیسیلات، کینین و …)
- تأثیر صدای بلند (ضربه صوتی)
- بیماری ها (سرخجه مادرزادی، اوریون، مخملک، منیر، سیفیلیس گوش، اوتیت میانی، اتوسکلروز، پارگی پرده گوش تمپان و …)
- تأثیر سن (پیر گوشی)
- زردی بالا هنگام تولد نوزاد
- عوامل ارثی و ژنتیکی (وجود فرد کم شنوا در خانواده)
انواع کم شنوایی بر حسب محل ضایعه در سیستم شنوایی:
1. کم شنوایی انتقالی
این کم شنوایی زمانی اتفاق می افتد که بر سر راه انتقال صوت از کانال گوش خارجی به گوش داخلی مانعی ایجاد شود نظیر پارگی پرده گوش، اختلال عملکرد شیپور استاش، اوتیت میانی، وجود جرم گوش، ورود جسم خارجی در کانال گوش و …. اغلب کم شنوایی های انتقالی از طریق دارو یا جراحی برطرف می شوند.
2. کم شنوایی حسی ـ عصبی
این نوع کم شنوایی زمانی اتفاق می افتد که سلول های شنوایی و یا عصب شنوایی آسیب دیده باشند. این نوع کم شنوایی غیر قابل برگشت بوده، تأثیر داروها، سرو صدای زیاد، برخی بیماری ها و پیرگوشی می توانند باعث این نوع کم شنوایی شوند.
3. کم شنوایی آمیخته
زمانی این کم شنوایی اتفاق می افتد که فرد توأماً دچار کم شنوایی انتقالی و حسی ـ عصبی شود. اگر کم شنوایی انتقالی هم برطرف شود چون کم شنوایی حسی ـ عصبی معمولاً بهبود پیدا نمی کند، می توان گفت این نوع کم شنوایی به طور صددرصد بهبود نمی یابد.
4. کم شنوایی مرکزی
در این کم شنوایی فرد ادیوگرام طبیعی داشته ولی قادر به درک گفتار نمی باشد، کشف این کم شنوایی نیاز به آزمایشات تخصصی تر داشته و با یک سنجش شنوایی معمولی (ادیومتری) قابل تشخیص نمی باشد)
5. کم شنوایی غیر عضوی
در این نوع کم شنوایی هیچ گونه مشکلی در سیستم شنوایی وجود ندارد اما به نظر می رسد که فرد دچار کم شنوایی است. این کم شنوایی می تواند تمارضی و یا سایکوژنیک باشد. در نوع تمارضی فرد به هر دلیل تمایل دارد خود را کم شنوا جلوه دهد و در نوع سایکوژنیک فرد به دلیل مشکلات عاطفی ـ روانی علیرغم اینکه هیچگونه ضایعه ای در سیستم شنوایی خود ندارد، احساس کم شنوایی می کند.
تأثیرات سوء کم شنوایی
کم شنوایی با توجه به میزان و نوع آن می تواند تأثیرات سوء فراوانی را بر موارد زیر بگذارد:
- زبان و گفتار (بیشترین تأثیر کم شنوایی بر رشد زبان و گفتار فرد می باش)
- مسائل عاطفی ـ روانی
- آموزشی
- اجتماعی
اختلالات دهلیزی
اختلالات دهلیزی از جمله علل اصلی شکایات شایعی نظیر سرگیجه و عدم تعادل در بزرگسالان و سالمندان است و هر قدر که جمعیت سالمندان افزایش می یابد، شکایات مرتبط با اختلالات تعادلی نیز افزایش می یابد. توانبخشی دهلیزی از جمله اصلی ترین روش های درمانی در این بیماران می باشد.
عوامل متعددی می توانند بر سیستم شنوایی تأثیر سوء گذاشته و موجب کاهش شنوایی شوندبرای اطلاعات در خصوص علت کاهش شنوایی و درمان آن می توانید با دکتر شیرازی مشورت نمایید.
راه های ارتباطی با دکتر علی اصغر شیرازی، جراح بینی
شماره تماس : ۸۸۵۵۰۴۶۹
تست خود ارزیابی شنوایی
با انجام این تست خود وضعیت شنوایی تان را تخمین بزنید.
لطفاً هر گزینه را با دقت بخوانید و چنانچه مطلب در مورد شما صدق می کرد، دکمه بله که در انتهای صفحه می باشد را کلیک کنید.
1ـ چنانچه هر یک از صداهای زیر را تشخیص نمی دهید، یک بله به ورق یادداشت خود بیافزائید .
- یخچال
- آب جاری
- تیک تیک ساعت
- دستگاه های گرمازا
- دستگاه ظرفشویی یا لباسشویی
- زنگ تلفن
- خش خش ناشی از مچاله کردن کاغذ و یا روزنامه
- صدای برخورد دو لیوان و یا یخ به لیوان هنگامی که یخ را در لیوان می اندازید.
- صدای هوم مربوط به فن مایکروویو
2ـ مردم از اینکه من خیلی بلند صحبت می کنم، شکایت دارند.
3ـ در محیط های پرسرو صدا، به سختی می توانم مکالمه را ادامه دهم.
4ـ هنگامیکه شخصی از اتاقی دیگر صحبت می کند، به سختی متوجه می شوم.
5ـ در شنیدن صدای خانم ها و یا بچه ها خیلی مشکل دارم.
6ـ هنگامی که کسی زیرلبی و آرام صحبت می کند، باید بخواهم گفته اش را تکرار کند.
7ـ من در یک محیط پر سروصدا کار می کنم (کسی که در کارخانه کار می کند و یا راننده تاکسی)
8ـ در تشخیص منبع صدا و اینکه صدا از کجا آمده دچار مشکل می شوم.
9ـ در مکانهای عمومی برای شنیدن مکالمه باید خیلی تلاش کنم.
10ـ نمی توانم کنار دیگران به تماشای تلویزیون بنشینم چون متوجه صدای تلویزیون نخواهم شد.
11ـ مشکل شنوایی من باعث سوء تعبیر و ایجاد مشکل در محیط کار و یا خانواده ام شده است.
12ـ بخاطر مشکل شنوایی ام، شرمنده شده ام.
13ـ از شرکت در جمع های اجتماعی و یا فعالیتها اجتناب می کنم چون خوب نمی شنوم.
نتیجه تست
چنانچه 6 مرتبه یا کمتر پاسخ بله داشته باشید: فعلاً نیاز به انجام اقدام خاصی در مورد شنوایی تان نیست.
چنانچه 7 مرتبه یا بیشتر پاسخ بله داشته باشید: حتماً جهت انجام آزمایش و سنجش شنوایی به پزشک مراجعه نمایید.