شنوایی یکی از مهم ترین حسهای پنجگانه انسان میباشد. دلایل مختلفی ممکن است باعث ایجاد خلل در شنوایی شود. گاهی شنوایی به مرور اتفاق افتاده و گاهی نیز سکته عصب گوش باعث ایجاد کری دائمی میشود. اما چه عواملی در هر دو باعث بروز کم شنوایی و یا ناشنوایی میشود؟ برای بهبودی نسبی کری یا ناشنوایی چه باید کرد؟
دلایل رایج در ایجاد کم شنوایی
- سر و صدای بلند
- آسیب شنوایی تجمعی
- تومور
- دیابت
- فشار بیش از حد در پرده گوش
- ضربه شدید
- بیماری های قلبی و کلسترول بالا
- داروها
- عفونت
- جرم و چرک گوش
- از دست دادن ناگهانی شنوایی
- اتواسکلروز
- پرشنوایی یا حساسیت به سر و صدا
همچنین می توانید مقاله تزریق ژل به لب را مطالع نمایید .
سکته عصب گوش و ناشنوایی ناگهانی
در واقع سکته عصب گوش که منجر به کری ناگهانی می شود، یک نوع مشکلی است که فرد بخشی از شنوایی خود و یا تمام شنوایی خود را از دست می دهد. این مشکل در عرض سه روز اتفاق می افتد.
این مشکل یکی از بدترین حالت هایی می باشد که بدون هیچگونه عکس العمل قبلی رخ می دهد. در این مورد ممکن است فردی که شنوایی معمولی داشته بدون هیچ زمینه خاصی به یک باره شنوایی خود را از دست بدهد.
علل ایجاد ناشنوایی ناگهانی
- گاهی برخی علت ها ممکن است باعث ایجاد این مشکل شوند، از جمله :
- وارد شدن ضربه فیزیکی شدید
- شکستن دیوار صوتی
- عفونت های شدید گوش
- تومور گوش
- استفاده از برخی داروها
- و …
چند نکته مهم …
- این نوع کری و ناشنوایی اصولا در یک گوش اتفاق می افتد.
- سکته گوش یک نوع مشکل بدون علت می باشد.
- گاهی به دلیل استرس فراوان و ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن نیز ممکن است ایجاد شود.
- در سکته مغزی اصولا اعصاب شنوایی دچار مشکل شده و از بین می رود.
همچنین می توانید مقاله جراحی لوزه سوم را مطالع نمایید.
در کری ناگهانی چه اتفاقی رخ می دهد؟
در این مشکل اصولا فرد به طور ناگهانی احساس می کند که گوش خود سنگین شده و یا دیگر قادر به شنیدن نمی باشد.
باید توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه برخی از داروها همچون آسپرین، پروفن، قرص های ضد افسردگی، جنتامایسین، برخی داروهایی شیمی درمانی و … که به صورت خودسرانه مصرف شود و یا بیش از اندازه استفاده شود ممکن است باعث ایجاد کری ناگهانی شود. قبل از استفاده از دارو با دکتر خود مشورت نمایید.
زمانهایی که گوشمان سکته میکند!!!
همانطور که اشاره شد، کری ناگهانی به حالتی گفته می شود که در آن فرد در کمتر از 3 روز شنوایی خود را از دست می دهد. طبق آمار بدست، ماده سالانه از هر 5 هزار نفر، یک نفر به کری ناگهانی و یا همان سکته گوش مبتلا میشود.
بعد از ایجاد این مشکل چه باید کرد ؟
اصولا در کمتر از سه روز یک سوم شنوایی به حالت اولیه خود باز می گردد، بهبودی سایر شنوایی به مرور اتفاق می افتد.
شایان ذکر است که حدود یک چهارم افراد شنوایی خود را بدست نمی آورند.
مراجعه به پزشک در کمترین زمان ایجاد این مشکل می توان کمک بزرگی به درمان کند و از ناشنوایی دائمی آن تا حد امکان جلوگیری نماید. بنابراین در اولین فرصت که این مشکل را متوجه شده اید به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب مراجعه نمایید.
کری یا کاهش شنوایی ناگهانی حالتی است که در آن فردی که شنوایی اش طبیعی است به طور ناگهانی یا حداکثر در عرض سه روز قسمتی یا تمام شنوایی یک یا هر دو گوشش را از دست می دهد. طبق تعریف، افت شنوایی حداقل باید ۳۰ دسی بل باشد. از نظر آماری از هر پنج هزار نفر طی یک سال، یک نفر به این مشکل دچار می شود. کاهش شنوایی معمولا یک طرفه و ممکن است با وزوز گوش یا سرگیجه نیز همراه باشد.
اگر سرگیجه نیز وجود داشته باشد معمولا در عرض یک هفته برطرف می شود. اکثر مبتلایان به کاهش شنوایی ناگهانی بعد از بلند شدن از خواب برای اولین بار متوجه سنگینی گوش شان می شوند. در مواردی نیز ممکن است بیمار به دلیل وزوز گوش از خواب بیدار شود. سایرین، هنگامی که گوشی تلفن یا هدفن را روی گوش خود قرار میدهند برای اولین بار متوجه افت شنوایی خود می شوند. بعضی دیگر از آنها ابتدا صدای «تق» بلندی را در گوش شان میشنوند و سپس شنوایی شان را از دست می دهند. سیر از دست رفتن شنوایی سریع است به طوری که معمولا در عرض چند روز یا چند ساعت یا به طور آنی به میزان زیادی از شنوایی فرد کاسته میشود. هرچند دلایل مختلفی را برای پیدایش کری ناگهانی ذکر می کنند، اما در اکثر موارد دلیل خاصی برای آن پیدا نمیشود. مقبول ترین فرضیه این است که علت این افت شنوایی، کاهش یافتن خون رسانی یا اکسیژن رسانی به سلولهای حساس گوش داخلی است.
شنوایی یک سوم از مبتلایان به تدریج در عرض چند روز کاملا به حد نرمال برمی گردد. کاهش شنوایی حدود نیمی از مبتلایان به تدریج بهتر می شود، اما به حد قبلی برنمیگردد. متاسفانه در یک چهارم افراد، کاهش شنوایی هیچ بهبودی نخواهد داشت.
اگر شروع کاهش شنوایی با سرگیجه شدید همراه نباشد و میزان کاهش شنوایی نیز خیلی شدید نباشد، شانس بهبودی بیشتر می شود. هر چقدر زمان شروع علایم تا شروع بهبودی طولانی تر باشد، احتمال بهبودی کمتر می شود. همان طور که سیر شروع بیماری ناگهانی است، سیر بهبودی آن نیز سریع است به طوری که وقتی بهبودی شروع می شود معمولا در عرض چند روز بهبودی کامل می شود. مبتلایان به کاهش شنوایی بعد از تشخیص باید بلافاصله و به طور اورژانسی تحت درمان قرار بگیرند.
برای برطرف کردن این مشکل، درمان جراحی وجود ندارد، اما درمان دارویی ممکن است بسیار کمک کننده باشد. هر چقدر فرد مبتلا به کاهش شنوایی زودتر تحت درمان دارویی قرار بگیرد شانس بهبود شنواییاش افزایش مییابد. ترکیبات مختلف کورتیکواستروییدی، داروی اصلی برای درمان این مشکل است. از آنجایی که تصور می شود علت اصلی کری ناگهانی، کاهش خون رسانی یا اکسیژن رسانی به سلول های گوش داخلی است عده ای از محققان استفاده از کاربوژن را توصیه می کنند.
کاربوژن ترکیبی از اکسیژن و دی اکسیدکربن است که گفته می شود استنشاق آن باعث بهتر شدن اکسیژن رسانی به گوش داخلی می شود. لازم به یادآوری است که همانند استروییدتراپی استفاده از کاربوژن نیز ممکن است برای همه بیماران سودمند نباشد.
سعی کنید حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید تا از مشاوره درست و دقیق بهرهمند شوید.