جراحی غدد بزاقی

جراحی غدد بزاقی عملی است که می‌بایستی توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود. غدد ماژور و مینور از غدد پایه گذار بافت بزاقی می‌باشند که غدد بزاقی ماژور از غدد بناگوشی و غدد تحت فکی ساب مندیبولار تشکیل شده اند. در این مطلب از سایت دکتر شیرازی در خصوص این موضوع بیشتر گفتگو خواهیم کرد.

تعریف غده پاروتید

لازم است بدانید که پاروتید یک غده در قسمت بنا گوش می‌باشد که جز غدد بزاقی است. این غدد که زیر زبانی و تحت فکی می‌باشد بسیار دارای اهمیت می‌باشد به دلیل این که در ترشح بزاق‌های دهان نقش بسزایی دارند تا رطوبت مناسبی را برای دهان تامین و هم چنین به هضم غذا کمک کند.

و نیز این بزاق ها شامل مواد ضد عفونی کننده ای هستند که موجب می‌شود در برابر میکروب‌ها محافظت شود. سرطان غدد بزاقی در اغلب مواقع اصولا در غدد پاروتید که در  برابر گوش‌ها میباشند به وجود می‌آید. این غده ها کوچک هستند و بیشتر در نواحی سقف دهان به وجود می‌آید.
وجود تومور در این غدد باعث آزار و اذیت شدن فرد می شود اما اصلا نباید در این باره ناراحت شد. این را باید گفت که تومورهایی که در این نواحی وجود دارند بدخیم نیستند و در بیشتر موارد صدمه‌ای به بافت های مجاور وارد نمی کنند.

تومور های غدد بزاقی از سلول های بینابینی و سلول های ذخیره ای مجرای ترشحی شکل  می‌گیرند. در بیشتر موارد تومورهای بزاقی از غدد پاروتید الهام می‌گیرند. تومورهای غدد زیر زبانی نسبت به تومورهای پاروتید و تومورهای غدد تحت فکی بدخیم تر هستند، به شکلی که ۷۰ در صد از این تومورها بدخیم بوده و در حالی که حدود ۴۰ درصد از تومورهای غدد تحت فکی و ۲۵ در صد از تومورهای پاروتید بدخیم هستند.

عمل واقعی غدد بزاقی بناگوشی

وجود سنگ در مجرای غده بزاقی بناگوشی یا پاروتید می تواند باعث آزار بیمار شود. به طوری که لازم است در مواردی عمل جراحی صورت بگیرد تا سنگ خارج شود.

بیماری که در کنار صورت و گوش راست خود احساس تورم کرده و با مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی متوجه وجود سنگ شده. در مراجعات مختلف به پزشک، در تلاش برای جراحی و برش از داخل برای برداشتن سنگ است.

01:30
truncate dir-rtl

سنگ در مجرای غده بزاقی بناگوشی یا پاروتید

انواع تومورهای غدد بزاقی

تومور آدنوم پلئومورفیک از شایع ترین تومور های خوش خیم غدد بزاقی است که این تومور در زنان نسبت به مردان شایع تر است. این تومورها به کندی و به مرور زمان رشد می‌کنند.

تومور آدنوم پلئومورفیک امکان دارد بدون اینکه اختلالی در عصب فاسیال صورت شکل دهد پیشرفت کند و بسیار بزرگ شود. در حالی که این تومورها در جراحی بطور کامل برداشته نشوند احتمال بدتر شدن آن‌ها بسیار زیاد است. در نتیجه برداشتن قسمت مرکزی این تومور در جراحی کافی نیست.

دومین تومور خوش خیم غدد بزاقی تومور وارتن است که نسبتا منحصرا در پاروتید رخنه می‌کنند.

در صورتی که تومورهای بزاقی خوش خیم باشند باید برداشته شوند. جراحی تومور پاروتید با برداشتن بافت بزاقی سطحی تا عصب فاسیال شکل می‌گیرد.

در جراحی هرگز نباید به تنهایی هسته مرکزی تومور برداشته شود. زیرا احتمال حادشدن شرایط به شدت افزایش می‌یابد. در صورتی که تومور پاروتید در عمق عصب فاسیال غده پاروتید تشکیل شده باشد، در ابتدا یک پاروتیدکتومى سطحى انجام مى‌شود و با حفظ عصب فاسیال تومور بصورت عمقی برداشته می‌شود.

راه‌های درمان بیماری‌های غدد بزاقی متفاوت است و باید برای درمان به متخصص و جراح معتبر مراجعه کرد.

درمان تومورهای خوش‌خیم غدد تحت فکی

در تومورهای خوش‌خیم غده تحت فکی بعد از بررسی و تشخیص، درمان با برداشتن کامل تومور صورت می‌گیرد. در تومورهای بافت بزاقی مینور احتمال بدخیمی این وجود دارد در ابتدا برای تشخیص درمان مناسب این تومورها باید بیوپسی انجام شود تا بهترین روش درمانی انتخاب شود.

نشانه های سرطان غدد بزاقی

سرطان غدد بزاقی با نشانه‌هایی در بدن رخ می‌دهد که با شناسایی به موقع آن می‌توان از مشکلات حادتری جلوگیری کرد.

این علائم با بی حسی در صورت حس می شود امکان دارد این احساس با رخ دادن تغییراتی در بینایی همچنین همراه می باشد. از سمتی ایجاد زخم در پرده مخاطی دهان که پوشاننده روی تومور می‌باشد همچنین می‌تواند علائم اولیه برای شناسایی این بیماری باشد.

زمانی که بیماری حاد می شود فرد قادر به این نمی باشد که صورت خود را حرکت دهد و بینی او به گرفتگی مبتلا می شود. نشانه‌هایی همچون ایجاد مشکل در بلعیدن و احساس درد در دهان – فک – گلو همچنین زنگ‌های هشدار دهنده این بیماری هستند.
پس از این که علائم خود را نشان دادند می‌بایستی فرد به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند. غدد بزاقی که دارای تومور است و سرطانی می‌باشند به وسیله یک جراح سر و گردن مراقبت و درمان می‌شوند. جراح با تمرکز بسیاری به برداشتن تومورهایی که وجود دارد اقدام می‌کند. برخی مواقع احتیاج است که فقط قسمتی از غده بزاقی ترمیم و جراحی شود. تشخیص دادن روش درمان به وسیله پزشک و با دقت به اندازه تومورهای موجود در بدن انجام می‌شود و نیز جراحی می‌تواند با برداشتن تمام غدد بزاقی انجام شود که در صورت اگر تومور بزرگ باشد همه غدد بزاقی برداشته می‌شود.

دکتر علی اصغر شیرازی

دکتر علی اصغر شیرازی

متخصص جراحی پلاستیک بینی و صورت. عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، متخصص جراحی‌های زیبایی صورت، متخصص جراحی‌های گوش، حلق، بینی و سر و گردن، رتبه اول بورد گوش و حلق و بینی و سر و گردن ایران، فلوشیپ فوق تخصصی جراحی گوش و قاعده جمجمه از استرالیا، عضو انجمن جراحان پلاستیک سر و صورت امریکا، اروپا و استرالیا، عضو هئیت مدیره انجمن راینو لوژی ایران، عضو هئیت مدیره انجمن جراحان گوش، حلق، بینی و سر و گردن ایران، دبیر کنگره‌های علمی و فوق تخصصی جراحان گوش و حلق و بینی و پلاستیک، دارنده مقالات علمی متعدد در نشریات معتبر جهان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 پاسخ

  1. سلام. من آب دهنم زیاده باعث میشه زیاد تف کنم میتونم عمل بزاق داشته باشم لطفاً جواب بدید ممنون میشم

  2. سلام آقاي دكتر سه روز پيش غده تحت فكي سمت راست كه به مدت ٢٠سال بي تغيير در اندازه ٢در٣سانتي متر بود جراحي كردم ولي زبانم بيحس هست مشكل از كجاست ممنون

    1. سلام
      ممکن است عصب هایی که از قسمت جراحی عبور می کنند تحت فشار قرار گرفته باشند، به احتمال زیاد انها خوب میشوند ولی در ویزیت های بعدی حتما با دکترتون مطرح کنید.

  3. سلام وقت بخیر
    لوله های بزاقی تحت فکی مخصوصا ظرف راست بنده تنگ هستن این موضوع دکتر خادمی در درمانگاه مطهری سال ۹۶ تشخیص دادند آیا امکان جراحی دارم و آیا جراحی خطرناک و احتمال فلج شدن عصب صورت هست؟ چون چند ماهی ی مرتبه عفونت میکنه که با آنتی بیوتیک و آدامس جویدن رفع میشه ولی بازم خیلی دردناک هست چون کل روز دهنم خشک هست و هر ساعت دهنم میشورم

    1. باید مراجعه کنید دوست عزیز تا بررسی دقیق انجام بگیره براتون

  4. سلام آقای دکتر من سه هفته هست که روی سقف دهانم یه برآمدگی به وجود اومده که کوچکه، دو هفته قبل به صورت قرینه کنارش یه برآمدگی دیگه هم به وجود اومد که خودش به مدت ۱ روز از بین رفت اما این یکی مونده و صبح‌ها کوچکترها و در طول روز به نظرم کمی بزرگ‌تر میشه، ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. باید بررسی بشه که چه نوع غده ای هست بدون معاینه نمی توان نظری داد

  5. سلام آقای دکتر وقت بخیر
    من درد شدید در قسمت سمت راست صورت از ناحیه گوش و فک راست زیر چانه دارم نمیدونم لوزه یا رگ درد شدید دارم تحمل هوای سرد و تکیه سرم ب چیزی یا قسمت راست صورتم ندارم یا در حالت عادی درد شدید دارم و گوشدرد دارم دندونم خراب شده بود کشیدم فک کردم از اونه گفتم عفونت کرده ولی ن بازم کشیدم دندان ولی درد باقی
    ممنون میشم اگه راهنمایی کنید

    1. سلام دوست عزیز باید به پزشک مراجعه کنید بدون بررسی دقیق نمی توان نظری داد

  6. سلام اقای دکتر وقتتون بخیر
    پارسال آمیکرون گرفتم بخاطر آسمی که دارم و همچنین یه مشکل دیگه از بچگی نمیتونم با دهن بسته از طریق بینی نفس بکشم حدود دوازده سیزده سال پیش عمل انحراف بینی و جراحی پلاستیک هم انجام شد واینکه بدنم زود عفونتی میشه و سینه پهلو همین باعث شد که خلط راه گلومو بگیره و قشنگ خفه بشم و هیچ کاری نمیشد بکنم نه دفع نه تنفس با بینی دیگه ازون موقع ترس از سرماخوردگی ….نمیدونم کجا برم چکار کنم این مشکلم حل شه

  7. سلام. چند وقته زیر فک به سمت راستم یه برآمدگی به وجود آمده و سونو شدم و گفتن کیست در ناحیه سابمندیبولا راست به اندازه ۲۳در۴۷,میلی دارم
    چیکار کنم به چه متخصصی مراجعه کنم ؟ جراحی لازمه؟

    1. سلام با توجه به اندازه و مدت زمانی که بوده ممکنه غده تحت فکی باشه و اگر باقی مونده باشه باید جراحی بشه